Afsluiting en Kick-off project MET in Oss

Maandagmiddag 6 juli – Maatschappelijke Diensttijd

In een nog lege voetbalkantine in Oss blaast een werkgroeplid de laatste ballonnen op, een ander leert nog snel de laatste tekst uit het hoofd en de laatste stoelen in de hoek worden op 1,5 meter van elkaar gezet. De ruimte en de jongeren zijn er klaar voor. Gespannen wacht de werkgroep van jongeren uit Oss van de proeftuin MET (Maatschappelijke Ervaringstijd) op de ruim 78 mensen die zich online hebben aangemeld voor het fysieke event. Jongeren uit de werkgroep hebben dit event zelf georganiseerd, helemaal binnen de RIVM-richtlijnen. Het event heeft meerdere doelen:

  1. Feestelijk afsluiten van project MET in OSS, onderdeel van een MDT proeftuin.
  2. Overhandigen van het MET-Europass certificaat aan jongeren die hebben meegedaan.
  3. Officieel starten van het nieuwe project in Oss ‘Verder MET jongeren’.

Wat is MET?

Anderhalf jaar heeft werkgroep van zo’n 10 jongeren zich ingezet om MET in de regio Oss vorm en inhoud te geven. Project MET is één van de 75 proeftuinen in Nederland die in september 2018 zijn gestart in het kader van ‘Maatschappelijke Diensttijd’ van de Rijksoverheid, oftewel MDT. MET is een periode waarin jongeren ontdekken wat ze graag willen, en hiervoor een eigen activiteit bedenken en uitvoeren. Dit kan bij een organisatie zijn of een zelf bedacht project. De jongeren geven zelf vorm en invulling aan hun MET, zodat het een ervaring wordt waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen en een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Ze doen dit niet alleen. Jongeren krijgen begeleiding en support op maat, zowel van een ervaren MET jongere als van een professional. Ook wanneer jongeren een MET willen doen, maar nog niet weten wat ze willen, kunnen ze meedoen. Jongeren worden ondersteund bij het bedenken van wat ze willen tot en met het maken van een persoonlijk actieplan, en tijdens het uitvoeren van hun plan tot en met het evalueren en afronden van hun MET.

Terug naar Oss, waar de gasten binnendruppelen: jongeren, professionals, ouders. Ze zoeken een plekje in de kantine, nadat ze een check-in gesprek hebben gehad bij de registratiebalie en een drankje bij de bar hebben besteld. De presentatie wordt geopend door Yousef één van de werkgroepleden. ‘Houd je aan de regels en de looproutes alsjeblieft, wil iemand niet op de foto steek dan je hand op’. De gasten krijgen daarna de vraag: ‘schrijf eens op wat jij denkt dat MET is’. Hierna volgt het filmpje wat door jongeren zelf gemaakt is om jongeren in Oss te inspireren om mee te doen aan project MET. De microfoon wordt doorgeven en Leo (directeur Stichting Alexander) wordt als verassing het podium opgeroepen voor een interview over project MET.

Daarna is wethouder Kees van Geffen aan de beurt en hij vertelt over de meerwaarde van ervaringen opdoen en leren in praktijk. Geheel in stijl met hartjesballonnen reikt hij aan alle jongeren die meegedaan hebben met MET een MET-Europass Certificaat uit. Eén voor één worden de jongeren naar voren geroepen, onder luid applaus van het publiek.

Tot slot worden de nieuwe plannen verteld: MET gaat twee jaar door, vanuit hetzelfde landelijke actie programma MDT (zie www.doemeemetmdt.nl). Dit keer niet als proeftuin maar als een volwaardig project genaamd ‘Verder MET jongeren in N.O. Brabant’. Dit project is groter van omvang, wordt uitgezet in een bredere regio en kent meerdere partners. Nieuwe werkgroepen met jongeren worden opgestart en er wordt samengewerkt met de omliggende gemeenten, het onderwijs, jongerenwerk, jeugdhulp en andere maatschappelijke organisaties in Oss en omliggende regio’s. ONS welzijn is dan de projectleider van het nieuwe project en werkt samen met de partners Stichting Alexander, gemeente Oss, Stichting Oosterpoort en De Leijgraaf.

Met lekkere hapjes en een drankje wordt de dag afgesloten.