“Je leert om bepaalde stappen te nemen die je ook in de rest van je leven kunt toepassen” – Isaac uit Veghel
Project MET (Maatschappelijke Ervaringstijd) bereidt zich uit! Waar we eerst alleen actief waren in Oss, zijn we sinds september 2020 gestart is verschillende Brabantse regio’s. MET vindt plaats in het kader van het actieprogramma MDT van de Rijksoverheid: een programma in Nederland waar jongeren en jongvolwassenen vrijwilligerswerk doen.
Door verschillende groepen jongeren is er hard gewerkt om zo veel mogelijk leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor MET. Bijvoorbeeld door workshops te geven op het ROC, langs de deuren te gaan met mondkapjes en flyers of door een speurtocht in de wijk te organiseren. En met succes! Inmiddels zijn 60 jongeren bezig met hun MET. Jongeren kiezen zelf wat ze willen doen / leren / of waar ze zich voor in willen zetten. Ze krijgen begeleiding van leeftijdsgenoten en professionals. Waar kiezen zij dan voor? Dat is heel verschillend. Van leren haren knippen tot het geven van trainingen of een aantal vrienden maken samen een podcast. Hen hebben we geïnterviewd over hun ervaringen. Lees het hele interview met Isaac en Kishan hieronder.
Isaac (24 jaar) en Kishan (26 jaar) doen met een aantal vrienden mee aan MET. Wat ze precies doen, waarom ze meedoen en hoe ze het vinden vraagt collega Nikki hen in een videogesprek.
Isaac: Ik vind project MET een hele goede manier om bezig te zijn met je eigen creativiteit. Doordat je meedoet met het project, heb je een bepaalde druk om echt stappen te ondernemen zodat wat je wil doen niet alleen een idee blijft.
Wat doen jullie binnen project MET?
Kishan: We zijn bezig met een podcast om jongeren te inspireren in de eerste stap van hun carrière. We nodigen mensen uit van verschillende beroepen en laten zo jongeren zien wat er allemaal mogelijk is. We proberen hiermee de kloof te verkleinen tussen bijvoorbeeld jongeren en een advocaat. In de podcast zie en hoor je hoe die mensen zijn en merk je dat zij in veel opzichten op ons lijken. Dat maakt het voor jongeren makkelijker om zelf ook die stap te zetten in hun carrière.
En hoe gaat het?
Kishan: Het loopt best wel goed bij ons, we hebben al wat afleveringen gemaakt en de gesprekken gaan goed. Als we klaar zijn hopen we in hetzelfde tempo door te gaan.
Isaac: Nu alles met Corona maakt sommige dingen wel lastig. Bijvoorbeeld hoeveel mensen er in een ruimte mogen en dat soort dingen.
Wat heeft jullie verrast?
Isaac: Ik ben nergens om verrast, maar ik ben wel heel enthousiast om hoe goed we het geregeld hebben. Ik ben namelijk heel kritisch en ik vind het niet goed als we niet professioneel overkomen.
Kishan: Eén van die gasten schrok wel gewoon hoe professioneel het was.
Isaac: Maar het kan altijd beter, bijvoorbeeld de overgangen in het gesprek, van opening, midden naar afronding.
Jullie werken met vijf vrienden aan de podcast. Hoe gaat dat onderling?
Kishan: We hebben een verdeling tussen de taken gemaakt, we zijn goede vrienden en we kunnen elkaar aanspreken als iets niet doet.
Isaac: Ik ben vaak de boze gast. Als iets niet gaat zoals het moet, dan schreeuw ik af en toe.
Kishan: Haha ja en ik ben de boze gast tijdens de voorbereiding: ik houd bij wat we nodig hebben en of alles goed geregeld is.
Wat leer je van dit project?
Kishan: Ik gebruik het voor opdrachten voor mijn school. Daar oefenen we gesprekken met cliënten. De ervaring van podcastgesprekken neem ik daarin mee.
Isaac: Ik leer meer systematisch werken en heel duidelijk uitschrijven van plannen. Ik vind dat vervelend om te doen, maar ik wil er wel graag beter in worden.
Wat gebeurt er na project MET?
We hopen dat we dit kunnen uitbouwen en dat we voor langere tijd door kunnen gaan. Ook hopen we dat het zorgt voor meer nieuwe projecten. Hiermee vergroten we ons bereik en netwerk.
Wat is MET voor jullie?
Kishan: Goed initiatief om jongeren te stap te geven om iets te ondernemen.
Isaac: Vooral voor jongeren die wel iets leuk vinden maar de stap niet durven niet nemen en je leert om bepaalde stappen te nemen, die je ook in de rest van je leven kunt toepassen.
Voor mensen die twijfelen: als jij als langs je werk of je school als je een hobby hebt is die een goede stap om daar iets meer mee te doen om daar iets mee te doen en er begeleiding bij te krijgen.
Op de hoogte blijven van MET? De website en Instagram zijn door jongeren opgezet en worden geheel door jongeren beheerd. www.projectmet.nl & Instagram: project_met