Feestelijke uitreiking MET Europass certificaten

We mochten weer! Een feestelijke, fysieke bijeenkomst. En wat voor één! Maandag 20 september ontvingen ruim 35 jongeren hun Europass certificaat. Dik verdiend, want ondanks corona hebben deze jongeren zich de afgelopen tijd vrijwillig ingezet voor de maatschappij. Zij deden mee aan MET, oftewel Maatschappelijke ErvaringsTijd. Dit is onderdeel van het landelijke actieprogramma MDT van de Rijksoverheid en breidt zich steeds verder uit in de regio Oss. Benieuwd geworden naar de activiteiten van deze creatieve, enthousiaste en betrokken jongeren? Bekijk het filmpje en lees meer over de uitreiking en ervaringen van jongeren.

Wat een geslaagde avond! Maandag 20 september zijn de Europass certificaten uitgereikt aan jongeren die hun MET al helemaal hebben afgerond. Ondanks corona waren ruim 35 MET-ters uit verschillende regio’s al klaar en konden zijn hun certificaat ontvangen. Ook de wethouders van Oss en Meierijstad waren aanwezig.

Maatschappelijke Ervaringstijd

MET, oftewel Maatschappelijk ErvaringsTijd, is onderdeel van het landelijke Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Na een succesvolle afronding van de proeftuin in de zomer van 2020, is ONS Welzijn samen met Stichting Alexander, de gemeente Oss, Oosterpoort Jeugdhulp en ROC de Leijgraaf gestart met het project dat inmiddels al is uitgebreid naar omliggende regio’s. Jongeren (in een kwetsbare positie) tussen de 14 en 27 jaar kunnen zich aanmelden. Zij kunnen via MET competenties ontwikkelen terwijl ze een steentje bijdragen aan de maatschappij. Jongeren geven zélf vorm en invulling aan hun MET. Dit betekent dat er geen vast aanbod is, maar dat jongeren de regie hebben en zelf bepalen wat ze gaan doen. Voorbeelden van activiteiten waar jongeren zich mee bezig hebben gehouden zijn het maken van een podcast, het geven van huiswerkbegeleiding en het organiseren van een expositie met eigengemaakte kunst.

Ook de uitreiking is mede georganiseerd door jongeren zelf. Een jongere praat de avond mooi aan elkaar, en geeft daarbij het woord aan onder andere wethouder Kees van Geffen. Hij deelt zijn enthousiasme met ons, en bekent zelfs dat hij het Europass certificaat waardevoller vindt dan een regulier onderwijsdiploma. Ook de jongeren zijn duidelijk enthousiast over het certificaat. Ze glunderen van trots en maken volop gebruik van de mogelijkheid om hun certificaat te laten vertalen. Omdat het certificaat Europees erkend is, kunnen ze op deze manier in heel Europa laten zien welke competenties ze door hun MET hebben ontwikkeld. We gaan vast nog veel van alle MET-ters horen!

Klik HIER voor een indruk van de uitreiking, gemaakt door omroep de Meierij.

Op de hoogte blijven van MET?  De website en Instagram zijn door jongeren opgezet en worden geheel door jongeren beheerd. www.projectmet.nl & Instagram: project_met

Voor vragen kun je contact opnemen met Laura Redeker (redeker@st-alexander.nl).