Creatief én constructief samenwerken in een online bijeenkomst – het kan!

Iedereen kent ze wel: van die energie-slurpende bijeenkomsten waar je het grootste deel van de tijd passief aan het luisteren bent. En waarbij je je aan het einde afvraagt: wat hebben we nou eigenlijk bereikt samen? Je kan je voorstellen dat dit deelnemers niet activeert en motiveert om actief mee te doen. En dat is niet handig als je – zoals wij – een bijeenkomst met jongeren of professionals hebt waarbij je juist zoveel mogelijk ervaringen en ideeën naar boven wilt krijgen en samen iets wilt creëren.   

Online samenwerken met MIRO

Bij Stichting Alexander werken we met het programma MIRO. Dat kun je zien als een groot online whiteboard, waarin je op allerlei creatieve manieren interactief kan samenwerken. Van kennismaking, tot brainstorm, tot actieve werksessie met tekstdocumenten. En hoe meer we het gebruiken, hoe meer mogelijkheden we ontdekken. Inmiddels hebben we al verschillende methoden ‘vertaald’ naar een online versie, zoals: de powerwalk, de world café methode en een monitorspel. En weet je wat fijn is? Als je een groep voor een tweede keer ontmoet, kun je gewoon weer verder gaan waar je de vorige keer gebleven bent. 

“Ik zou MIRO vooral blijven gebruiken. Het is minder saai, hier krijg je tenminste energie van.” – Jongere

Ideaal, die digitale post-its!

Projectmedewerker Laura: “Zo hoefden we dus toch geen afscheid te nemen van onze post-its, die alle collega’s wel standaard in hun tas hadden zitten. Post-its zijn namelijk ideaal! Het geeft deelnemers de ruimte om hun individuele input op te schrijven. Vervolgens bespreken en ordenen we samen met deelnemers alle ideeën, opmerkingen en gedachten die zij opschreven. Zo worden overeenkomsten, verbanden en uitschieters duidelijk. Precies wat we met onze bijeenkomsten vaak willen ontdekken, zodat deelnemers en wijzelf daarna met de uitkomsten aan de slag kunnen. En nu kunnen ze ze ook nog opleuken met gifjes, emoji’s en stickers.”

Leuk om wisselende dingen te doen, interactief houdt de aandacht vast!” – Professional

MIRO, wij kunnen inmiddels niet meer zonder. We verwachten het ook in de toekomst veel te blijven gebruiken, want de combinatie tussen on- en offline heeft voordelen voor bijvoorbeeld jongeren die niet zo mobiel zijn of die een hoge drempel hebben om ergens heen te gaan. Ook maakt dit mogelijk dat jongeren vanuit verschillende plaatsen makkelijk met elkaar uitwisselen en samenwerken. Faciliteer je binnenkort zelf een online bijeenkomst of vergadering? Probeer het eens! Wij garanderen je dat het meer oplevert én leuker is.