Jongeren als stakeholder: JA! Maar hoe? 10 belangrijke tips

Steeds meer professionals doen hun best om de stem van jongeren in de zorg te vergroten. Naast dat inspraak een recht is van jongeren, blijkt ook dat het inzetten van jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid de kwaliteit van de jeugdhulp verbetert. Maar hoe doe je dat eigenlijk op een effectieve en duurzame manier?

Participatief onderzoek

Met het project Jongeren als stakeholder in de jeugdhulp streeft StroomOp ernaar dat jongeren een vanzelfsprekende en gelijkwaardige samenwerkingspartner worden op alle niveaus van invloed. Of het nu gaat om hun eigen hulptraject, het beleid van de (zorg-)instelling of het beleid van overheden.

Als onderdeel van dit project is door twee studenten onder begeleiding van Stichting Alexander participatief onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop jongeren optimaal invloed kunnen uitoefenen binnen en op jeugdhulp(beleid). Zij werden hierbij geadviseerd en kritisch bevraagd door een klankbordgroep, die bestond uit jongeren met ervaring in de jeugdhulp. Zo konden de studenten onderzoek doen dat goed aansloot op de doelgroep.

Belangrijke aanbevelingen

Uit het onderzoek kwam een aantal essentiële tips voor professionals. Een greep uit de 10 aanbevelingen:

  • Laat iets van jezelf zien
  • Match je taalgebruik,
  • Wees transparant
  • Zie ervaringskennis als gelijkwaardige kennisbron

Als professional moet je open en eerlijk te zijn. Jongeren moeten ook eerlijk en open zijn, dus het is wel eerlijk als de begeleiding dat ook doet.” – Jongere, 20 jaar

In het onderzoek Jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid: JA! Maar hoe? lees je welke werkzame factoren van belang zijn in de verschillende niveaus van invloed, van het eigen hulptraject tot aan instellingsniveau en het beleid van overheden.

Concluderend: als het aan de jongeren ligt, hoeft participatie helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wees als professional geïnteresseerd, oprecht, blijf vragen wat de jongere nodig heeft en creëer een veilige omgeving. Dat is het begin, maar het allerbelangrijkste is: gewoon doen! Een beleidsmedewerker van VWS directie Jeugd hierover. “Dus begin gewoon door te vragen aan de jongere waar je moet beginnen.

Dag van de Jongeren als Stakeholder

De belangrijke ontdekkingen en aanbevelingen zijn meteen gedeeld met allerlei (jeugdhulp)professionals. De studentonderzoekers en jongeren uit de klankbordgroep gingen namelijk in gesprek over het onderzoek tijdens de Dag van de Jongere als Stakeholder. Resultaat is dit leuke filmpje, bekijk het hier! Het geeft een interessant inkijkje in de resultaten, de manier waarop het participatieve onderzoek is uitgevoerd en hoe de onderzoekers en jongeren de samenwerking hebben ervaren.

Benieuwd geworden naar meer werkzame elementen en aanbevelingen?

Lees hier het onderzoek Jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid: JA! Maar hoe?

Download hier het handboek Jongeren als Stakeholder

Bekijk hier andere opnames tijdens de Dag van Jongeren als Stakeholder

Vragen over het onderzoek, of benieuwd naar meer informatie? Neem contact op met Aimy: Ogaeri@st-alexander.nl