Dit vertellen jongeren zelf

Anniek (21 jaar) “Ik zou het gewoon aangaan. Het zijn ervaringen, daar wordt niemand slechter van. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar ik vind het een mooie manier om jezelf te ontwikkelen en te kijken wat er nog meer te doen is op de wereld.”

Wat betekent ‘je inzetten voor de maatschappij’ voor jongeren die een Maatschappelijke Diensttijd doen? Hoe kijken zij naar hun eigen ontwikkeling? Voor het project MET is Stichting Alexander in gesprek gegaan met een aantal jongeren om inzicht te krijgen in hun ervaring. Check de website voor hun inspirerende verhalen: www.projectmet.nl.

Aniek doet niet 1, maar 2 MET plekken. Zij is actief in het ontwikkelen van een theatervoorstelling over jonge mantelzorgers én zij begeleidt anderstalige kinderen door middel van allerlei leuke taalactiviteiten. Ondanks haar hersenschudding lukt het Aniek om beide MET plekken tegelijkertijd te doen, juist ook omdat er ruimte is voor je eigen tempo en eigen invulling.

Rens (14 jaar) doet zijn MET in een centrum voor ouderen in Uden. Hij doet veel verschillende dingen: zo helpt hij in de keuken, serveert hij en gaat hij in gesprek met ouderen. In zijn MET maakt Rens mee dat ouderen soms eenzaam en verdrietig zijn, maar juist blij worden van zijn aanwezigheid. Hij luistert en is er voor een praatje. Iets wat misschien klein lijkt, maar grote betekenis heeft voor de ouderen.

Rens: “Het leukste is denk toch echt wel mensen helpen. En dat ze met een glimlach naar buiten liepen en konden terugdenken daaraan, bijvoorbeeld aan de fijne gesprekken die we hadden.”