GESLOTEN | Summer School: 2 workshops

Een zomershotje participatie: ga het nieuwe seizoen in met nieuwe kennis, contacten en inspiratie.

Begin juli organiseert Stichting Alexander voor de 2e keer een Summer School met workshops. Deze workshops zijn er om professionals uit het jeugdveld kennis te laten maken met onze methoden om jongeren actief te betrekken bij beleid, onderzoek en praktijk. Dit doen we al 30 jaar en we delen onze kennis graag! Werk je met of voor kinderen of jongeren? Ben je onderzoeker, docent, jongerenwerker, jeugdhulpverlener of beleidsmaker? Bekijk dan de workshops.

Vorig jaar waren de reacties positief:

Fijne afwisseling qua werkvormen en daardoor goede energie.

Het enthousiasme en passie waarmee de sessie begeleid werd, de opbouw waarin ook veel ruimte was voor wat verdieping (o.a. met de risico’s en kansen van de ladder) en de aandacht voor praktische tools (o.a. welke vragen je kan gebruiken, werkvormen, etc.).

“Een aanrader voor iedereen die met kinderen werkt en met behulp van deze mooie methode wilt werken aan burgerschapsontwikkeling en jeugdparticipatie.“

Elke workshop heeft een andere focus, maar de kern van alle workshops is het versterken van participatie van jeugd in onderzoek, beleid en/of praktijk. We zetten participatieve methoden in om samen na te denken en uit te wisselen. Je leert dus ook van de ervaringen van andere deelnemers met vergelijkbare interesses.

Elke workshop combineert:

 • kennis: theorie en concepten
 • houding: bejegening, ambitie, wens
 • tools: hoe geef je het concreet vorm

Er wordt een online omgeving in Miro gemaakt, zodat deelnemers elkaar kunnen blijven inspireren met bronnen, tips, lessen, inspiratie, ervaringen en actieplannen. De workshops zijn los van elkaar te volgen, maar je kan er ook meerdere doen. Heb je interesse in een in company workshop? Neem dan even contact met ons op.

Workshops

1. Jeugdparticipatie in onderzoek

Met: Geeske Strating

Datum: dinsdag 4 juli

Deze workshop gaat over het actief betrekken van jongeren bij onderzoek via participatief jeugdonderzoek (PJO). Met PJO draag je niet alleen bij aan educatie, kennis en invloed van jongeren, maar zorg je als onderzoeker ook voor een beter inzicht in hun perspectieven, én voor onderzoeksresultaten en handelingsperspectieven die beter aansluiten op de leefwereld van jongeren. In de workshop verkennen we wat PJO betekent voor je rol als onderzoeker en facilitator van een onderzoeksproces: wat vraagt PJO van je qua visie, houding en capaciteiten? En hoe kan je participatie van jongeren vormgeven binnen jouw onderzoekspraktijk?  Ook leer je naast een aantal basisprincipes voor PJO, met welke methodische en ethische principes je rekening dient te houden.

Je leert voorbeelden kennen zoals:

 1. een jongerenadviesgroep als constante in een langlopend onderzoek
 2. trainen en begeleiden van jongeren als co-onderzoeker
 3. verschillende vormen voor continue reflectie met de doelgroep op inhoud, vorm en resultaten van onderzoek

Doelgroep: onderzoekers (zowel praktijkgericht als wetenschappelijk) en professionals die participatief jeugdonderzoek willen inzetten.

2. Creatieve methodes voor inclusieve jeugdparticipatie

Met: Tarik Pehlivan

Datum: maandag 10 juli

Deze workshop gaat over creatieve methodes om inclusieve jeugdparticipatie mee vorm te geven. Het is belangrijk om werkzame methodes in te zetten als je met een groep aan de slag gaat. Van alleen zitten en praten wordt (bijna) niemand blij. Hoe creëer je echte uitwisseling en zorg je voor een inclusieve en veilige omgeving? In deze workshop delen we door ons veelgebruikte methodes die je kan inzetten om met een groep:

 1. een onderwerp te analyseren om zo tot gedeeld begrip en oplossingen en adviezen te komen (zoals werken met cases, problem trees, story telling, open space, etc.)
 2. groepsprocessen vorm te geven (informed consent, veiligheid, groepsdynamiek)

Altijd staat centraal: form follows function. Welke methode je wanneer inzet is dus afhankelijk van het doel ervan.

Doelgroep: professionals die rechtstreeks met groepen jongeren werken, zoals jongerenwerkers, jeugdhulpverleners, MDT professionals, docenten, etc. Ook interessant voor gemeentelijke beleidsmedewerkers die jeugdparticipatie willen versterken.

De workshops “Kinderonderzoeksgroep” en “Online jeugdparticipatie via Miro” zijn verzet naar het najaar. Je kunt deze ook in-company aanvragen.

Praktische informatie

 • Data:                                4 en 10 juli
 • Tijd:                                  13.00 – 17.00
 • Locatie:                            Herenmarkt 93 a, 1013 EC, Amsterdam
 • Aantal deelnemers:       5 tot 7
 • Kosten:                            €250,- per persoon per workshop

Heb je vragen? Neem dan contact op met Ivet Pieper (pieper@st-alexander.nl) of Geeske Strating (strating@st-alexander.nl). Mochten de data helemaal niet uitkomen maar je wel interesse hebben, dan valt er misschien wel wat te schuiven. Neem vooral even contact op.

Geef je op voor een of meerdere workshops

Ja, ik geef me op voor de volgende workshop(s)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.