Nationale Jeugdhulpprijzen

De Nationale Jeugdhulpprijzen worden iedere 2 jaar uitgereikt aan bijzondere en veelbelovende projecten en initiatieven die zich inzetten voor jongeren binnen de jeugdhulp. Sinds 2019 wordt het helemaal georganiseerd door jongeren zelf. Wij ondersteunen en begeleiden deze jongeren daarbij.

Projectdoelstelling

De Nationale Jeugdhulpprijzen worden iedere 2 jaar uitgereikt aan bijzondere en veelbelovende projecten en initiatieven die zich inzetten voor jongeren binnen de jeugdhulp. In 2019 werden de Nationale Jeugdhulpprijzen voor het eerst georganiseerd door jongeren zelf. De organisatie én keuze voor de genomineerden en prijswinnaar(s) lag dit jaar voor het eerst volledig in de handen van jongeren.

Urgentie

Wij nemen de stelling in dat als de ervaringskennis en –deskundigheid van de doelgroep de basis is voor de organisatie en uitvoering van de jeugdhulp, de kwaliteit van de jeugdhulp beter wordt. Maar niet alleen binnen de jeugdhulp is deze ervaringskennis van waarde. Jongeren zijn volgens ons ook dé uitgelezen personen om innovatieve projecten te waarderen. Daarnaast versterkt het volledig participatief vormgeven van het traject henzelf ook. Het versterkt hun capaciteit om regie te nemen en in het proces van ontwikkelen zit veel leereffect voor jongeren. 

Het is eigenlijk toch heel logisch dat jongeren de projecten beoordelen? Het gáát over ons. Wij weten als geen ander wat wel en niet belangrijk..

Jongere

Strategie

Een groep van zo’n 8 jongeren heeft gedurende 10 maanden de regie over de Nationale Jeugdhulpprijzen. Zij zijn leidend in het organiseren, vormgeven en uitvoeren van de ‘Prijzen’. Zij buigen zich onder andere over: het uitzetten van de oproep en daar bekendheid voor genereren, het thema, de beoordelingscriteria, de prijzen, het beoordelen van de inzendingen en de uitreiking van de prijzen zelf. Wij begeleiden de jongeren en hebben een voornamelijk faciliterende rol. In de samenwerking met jongeren wordt specifiek gekeken naar persoonlijke voorkeuren en competenties, zodat het leereffect én plezier voor iedere jongere zo optimaal mogelijk wordt en er voor iedereen een geschikte rol is. Ongeacht je achtergrond of ervaringen.

Opdrachtgever & partners

Opdrachtgever: Pro Juventute Fonds voor Jeugdzorg

Looptijd

2019 en daarna iedere 2 jaar

Meer weten?

Voor meer informatie over de Nationale Jeugdhulpprijzen kun je contact opnemen met info@st-alexander.nl.