Publicaties

Bekijk, download en bestel publicaties en producten van Stichting Alexander, zoals rapporten, handige handleidingen, en artikelen over alles wat met jeugd en participatie te maken heeft.

Mis je iets? Neem vooral even contact op met info@st-alexander.nl of 020-6263929.

Het is niet stoer

Auteurs: Van Beek, F.
Jaar: 2019

Het is niet stoer gaat over de gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen. Fiet van Beek voerde openhartige gesprekken met mannen in verschillende levensfasen. Die beschreven wat er met hen gebeurd is en wat dat betekent voor het leven dat zij nu leiden. Mannen die als kind mishandeld zijn praten daar zelden over. Schaamte en de angst niet geloofd te worden spelen daarbij een rol. Eén luisterend oor, één iemand die te vertrouwen is, kan voldoende zijn om het zwijgen te doorbreken. En hoe eerder dat gebeurt, hoe beter.

 

Lees meer Bestel

De Hulpmap

Auteurs: Stichting Alexander & Kuseema
Jaar: 2018

Om jongeren een steuntje in de rug te geven bij het stellen van vragen tijdens gesprekken met begeleiders, heeft Stichting Alexander samen Kuseema en samen met jongeren de HULPMAP gemaakt. Het zijn vragen die jongeren helpen om zo’n gesprek meer eigen te maken. De vragen zijn bedacht door een aantal jongeren die zelf jeugdhulp ontvangen.

Download

Jeugd actief in onderzoek en beleid

Auteurs: Ivet Pieper
Jaar: 2018

In dit artikel gaan vier directeuren geanimeerd met elkaar in gesprek over 25 jaar Stichting Alexander.

Onderzoek doen vanuit de erkenning dat jongeren in een context leven, op school of in hun peer group, en uitgaan van hun kracht en niet alleen van zorgen en problemen. Vanuit deze visie vond Stichting Alexander 25 jaar geleden haar oorsprong. De drive en deze kernwaarden zijn anno 2018 onveranderd gebleven.

Download

LEAP Magazine

Jaar: 2018

In dit online magazine lees je hoe participatie bijdraagt aan bescherming van jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt of risico lopen, de kracht van effectieve methodes, hoe om te gaan met risico’s en het belang van het bespreekbaar maken van seksualiteit als voorwaarde voor participatie. Dit naar aanleiding van het Europese LEAP- project waar Stichting Alexander aan meewerkte.

Download

Participatie van jongeren in het onderwijs, vanzelfsprekend toch?!

Auteurs: Strating, G. & De Wit, C.
Jaar: 2018

In dit artikel wordt een visie neergelegd over de ontwikkeling en het leren van jongeren, over school als gemeenschap en over de bedoeling van onderwijs. De auteurs pleiten voor een brede benadering van participatie  waarin het een grondkenmerk is van ontwikkeling en leren, en inspraak en medezeggenschap meer zijn dan de leerlingenraad.

Download

Principes en richtlijnen

Voor het versterken van participatie van jeugd in onderzoek, praktijk en beleid
Auteurs: K. D’Arcy, Warrington, C., Cody, C. in collaboration with Stichting Alexander
Jaar: 2018

Dit engelstalige document bevat principes en richtlijnen voor het begeleiden van participatieve projecten met kinderen en jongeren in onderzoek, beleid en praktijk. Het is in samenwerking met University of Bedfordshire en Stichting Alexander ontwikkeld.

De principes en richtlijnen lenen zich voor verschillende contexten en doelgroepen. Het is praktisch, uitnodigt uit tot een reflexive houding, met voorbeeldvragen die professionals zichzelf kunnen stellen.

 

Download

Eerste evaluatie Jeugdwet

Auteurs: Pehlivan, T., Rutjes, L. et al.
Jaar: 2018

In 2017 is de Jeugdwet geëvalueerd. Deze evaluatie laat zien dat de beoogde transformatie naar een effectiever jeugdstelsel nog niet is gerealiseerd. De evaluatie levert een agenda op voor een gezamenlijke aanpak door gemeenten, zorgaanbieders en cliënten om de transformatie verder te brengen, vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid.

Het deelonderzoek naar de ervaringen en perspectieven van cliënten is uitgevoerd door onderzoekers van Stichting Alexander en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Download

Q4C Cliënten actief met de kwaliteit van zorg

Auteurs: Rutjes, L. & Sarti, A.
Jaar: 2017

Dit boek geeft inzicht in de perspectieven van kinderen, jongeren en ouders die met jeugdzorg te maken hebben. Het biedt inspiratie om samen met cliënten te werken aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Het boek laat zien wat de Q4C-Kwaliteitsstandaarden in de praktijk betekenen: implementatie, relatie met kwaliteitszorg en het beleid in instellingen.

Bestel

MCJO – Van meten naar verbeteren

Auteurs: Donkers, A. & Valkestijn, M. (NJi), Carrière, L., Strating, G. & Rutjes, L. (Stichting Alexander)
Jaar: 2017

Dit onderzoeksrapport presenteert de resultaten van een tiental pilots met de Model vragenlijst Cliëntervaring Jeugd en Ouders (MCJO). Dat is een vragenlijst waarmee wordt onderzocht hoe de cliënten de toegankelijkheid en kwaliteit van de voorzieningen ervaren, welk effect ze ervan hebben ondervonden wat betreft het gezond en veilig opgroeien, het groeien naar zelfstandigheid, de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie.

Download

Jong en Actief in Lansingerland

Auteurs: Pehlivan, T., de Haan, N., Dreyer, M. & Van de Klundert, N.
Jaar: 2017

Geef jongeren fysiek en sociaal de ruimte om elkaar vrij te ontmoeten, benader en begeleid hen actief voor flexibele en vrijwillige inzet, neem meningen en ideeën van leerlingen op school serieus en maak gemeente, jeugdbeleid en beleidsmakers zichtbaar voor jongeren. Volgens de jeugd uit Lansingerland zijn dit hun belangrijkste behoeften om meer te participeren. Dit onderzoeksrapport geeft inzicht in welke mate de jeugd maatschappelijk participeert in Lansingerland en wat de gemeente kan doen om dit te vergroten.

Download

Zelfregie van jongeren in de preventieve jeugdzorg

Auteurs: van Dongen, S., Naber, P., de Haan, N.
Jaar: 2017

Wat is zelfregie? Hoe geef je eigen verantwoordelijkheid en versterk je eigen kracht binnen jeugdzorg? Jeugdplatform Amsterdam vroeg dit aan Kennisportaal KeTJA. Om deze vraag te beantwoorden is een literatuurverkenning uitgevoerd en een raadpleging onder jongeren. Er is met hen o.a. gesproken over: bekendheid en bereikbaarheid van professionals, vertrouwelijkheid en het betrekken van anderen. Ook is gesproken over wat zelfregie versterkt.

Download

“Mijn vader leert bijvoorbeeld dat kinderen blij worden van positiviteit”

Auteurs: Pieper, I. & de Haan, N. m.m.v. Wiersma, M., van Suylen, P. & van der Heijden, I.
Jaar: 2017

Hoe voorkom je kindermishandeling? Dit rapport bevat adviezen van jongeren en ouders met ervaringskennis. Stichting Alexander interviewde hen in opdracht van de UvA. Wat adviseren zij? Voorlichting, signalen goed opvangen en een grote rol voor school. Ouders en jongeren raden vooral aan om er te zijn voor elkaar, rust te brengen als dat nodig is en door te pakken als dat voor de veiligheid van kinderen moet. Lees het rapport en doe er iets mee.

Download